Jun 6, 2009

KARUT ~ projek antologi cerpen seram?

*sedang dikarang katanya!.. kekekek (gelak mcm setan gondol!)

Jan 1, 2009

The Blair Witch Project ~ filem murah yang mencarut!


Aku beli vcd filem ni kat Speedy petang semalam konon nak sambut new year 2009 kat rumah bersama isteriku dengan menonton filem seram yang paling murah pembikinannya tapi sangat laku katanyaa! Ok! Aku mengaku masa filem ni keluar panggung dulu aku tak tengok cuma beli vcd haram (tahun 2000 mana ada dvd lanun lagi kan? hahaha!) Sebenarnya dulu aku dah tonton sekerat jalan tapi memandangkan kualiti vcd haram tu macam haramjadah sebab ia cinema-copy siap nampak kepala orang dan aksi jerit-jerit dalam panggung yang aku meluat. Maka aku pendamkan hasrat untuk menontonnya secara total sampai ke sudah! Baiklah! Cukup sekadar flashback aku yang tak berapa penting itu memandangkan ini rebiu terkini aku di blog ini yang dah 2 tahun aku peram kat internet! Hahaha!

TBWP bagi aku adalah sebuah filem seram murah yang mencarut genre seram itu sendiri. Aku tak faham kenapa ia boleh jadi hits dulu di seluruh dunia? Paling aku nak carut ialah watak Heather yang macam sial asyik-asyik membebel macam mak-nenek gersang masa ambil gambar. Bagi aku ia sangat disengajakan untuk memberikan exposition apa yang berlaku kerana filem ini tiada sudut tangkapan jauh kamera dan sebagainya dimana ia bergantung sepenuhnya kepada 2 buah kamera sahaja. Lagipun filem ini tiada soundtrack, maka suara mulut lancang Heather diperlukan sebagai guide kepada penonton dan muzik tak diundang. Tapi lama-kelamaan suara Heather macam suara langau lahanat sebab aku rasakan ada ketikanya dia macam tak perlu cakap apa-apa tapi masih membebel bla bla bla.. Masa tu aku rasa kalaulah aku ni si Blair Witch maka dialah orang pertama yang aku blender untuk dibuat serunding!

Watak Mike yang rasanya paling cool. Awalnya dia macam budak kecik manja dan lembik nak kena tampar sebab asyik merengek nak balik. Tapi lama-kelamaan watak Mike makin menarik kerana tiba-tiba dia jadi macam psiko. Ada satu babak dimana dia hanya duduk diam dan momen itu sangat menarik kerana aku rasa orang yang macam dia ni kalau meletup mahu agaknya dia hentak Heather itu dengan kamera! Memang aku tepuk tangan bila Mike mengaku bahawa dialah yang buang peta! Padan muka Heather!

Watak Josh pula macam blur dan tempelan sahaja. Padanlah dia yang diculik oleh Blair Witch bersama kanak-kanak halimunan itu! Agaknya watak dia tak penting sangat kot! Tapi aku rasa nak carut lagi sekali TBWP kerana plot kehilangan Josh tidak ditunjukkan konon masa semua orang tengah tidur jadi Heather sundal tu tak sempat nak rakam. Tup-tup esok pagi tadaaa! Josh dah hilang! Tapi suara off-screen Josh tu memanglah agak mengerikan tapi masih tahap meluat kerana langsung tiada kelibat Balir Witch barang sekalipun. Yalah kan filem murah ni gunakan idea 'what they see is what you get' sahaja! Benci betul aku!

Kelemahan paling ketara TBWP ialah ketidaklogikan bateri kamera yang tak habis-habis? Juga penggunaan peta yang memang tak boleh pakai pun kalau dah sesat dalam hutan kan? Lainlah ada landmark batu tanda 50KM ke jalanraya atau ke Teluk Intan misalnya ada dalam hutan tu yang juga ada dalam peta. Selalunya kalau dah sesat cuma gunakan kompas atau ikut arah matahari terbit/terbenam cara manual sahaja yang perlu. Jadi plot Heather mengamuk sakan sebab kehilangan peta tu tak perlu ok! Sekarang baru aku perasan bahawa plot TBWP diciplak oleh filem Kuntilanak 3 (Indonesia) dimana plot yang hampir sama iaitu penemuan lokasi tempat pemujaan Blair Witch yang penuh dengan tanda-tanda kayu yang berbagai tanda ikatan sebagai simbol/logo satanic. Penemuan rumah tinggal pusaka dan puaka milik Blair Witch tu aku suka. Juga bila Heather dan Mike membuka ikatan seberkas kayu selepas kehilangan Josh dimana dalam tu ada benda berdarah.. eh! tu gigi atau jari ekkk?

Kesimpulannya TBWP ialah sebuah filem yang nampak sangat dibuat-buat! Serius! Aku dengki dengan filem ini kerana sebenarnya ia sangat murah (memang murah pun) tapi laku giler dan kerana ia telah mencarut intelektual aku! p*****k betul!

Rating aku: 2/5

Jan 30, 2007

fantastic - kajian & data


Aku sedang mengumpul kajian & data mengenai fantastic yg diperkenalkan oleh Tzetan Todorov. Posting ini akan dikemaskini mengikut penambahan rujukan yg aku kumpulkan dr internet & buku2.

sumber: wikipedia
Fantastic is a literary term that describes a quality of other literary genres, and in some cases is used as a genre in and of itself, although in this case it is often conflated with the Supernatural. The term was originated in the structuralist theory of critic Tzvetan Todorov in his work "The Fantastic". He describes the fantastic as being a liminal state of the supernatural. A truly fantastic work is subtle in the working of the feeling, and would leave the reader with a sense of confusion about the work, and whether or not the phenomenon was real or imagined. Todorov compares this with two other ideas: The Supernatural Explained, wherein the phenomenon turns out to have a rational explanation such as in the gothic works of Ann Radcliffe; or the Uncanny, where there truly is a supernatural explanation for the phenomenon.

There is no truly typical "fantastic story", as the term generally discusses works of the horror or gothic genre. But two representative stories might be:

1.Algernon Blackwood's story "The Willows", where two men travelling down the Danube River are beset by an eery feeling of malice and several improbable setbacks in their trip; the question that pervades the story is whether they are falling prey to the wilderness and their own imaginations, or if there really is something horrific out to get them.

2.Edgar Allan Poe's story "The Black Cat", where a murderer is haunted by a black cat; but is it revenge from beyond the grave, or just simply a cat?

There isn't a clear distinction between the Fantastic and Magical Realism, but the latter seems generally to include a higher proportion of non-real elements.

The Fantastic is sometimes erroneously called the Grotesque or Supernatural fiction, because both the Grotesque and the Supernatural contain fantastic elements, yet they are not the same, as the fantastic is based on an ambiguity of those elements.

Examples of writers of Fantastic literature include:
many of Edgar Allan Poe's short works
Nikolai Gogol's "The Nose"
Mikhail Bulgakov
Algernon Blackwood's works
Sheridan Le Fanu's works in "In a Glass Darkly"
Mervyn Peake's Gormenghast series
E.T.A. Hoffmann's works, notably Der Sandmann, "The Golden Flower Pot", and "The Nutcracker and the King of Mice"
Gerard de Nerval's "Aurelia"


More modern and popular examples of fantastic works might include:
1.Miracle on 34th Street, a film in which a man is likely to actually be Santa Claus (which would be supernatural) but that fact is never made certain.
2.K-PAX, a film and a novel where a man claims to be an alien, but, again, that fact is never certain. (It is however made clear in the novel sequels to K-PAX whether or not the character is an alien.)

Rujukan:

Kisah2 benar fantastic di Malaysia. (akan dikemaskini dr masa ke semasa)